torstai 9. toukokuuta 2013

Pieniä ajatuksia ja oivalluksia tokosta


Kirjoittelin tuossa muutama päivä sitten bilsantunnilla ajatuksia, jotka olivat jääneet päällimmäisinä mieleen viikonlopun tokoleiriltä. Tässä nuo oivallukset juuri siinä järjestyksessä, jossa ne tulivat mieleeni:

1. Toko on leikkiä, temppujen opettamista koiralle

Niin kauan, kun muistaa suhtautua noin tottelevaisuuskoulutukseen, pysynee harrastus mielekkäänä niin koiralle, kuin omistajallekin.

2. 1. naksu, 2. maksu

Naksuttimen käyttäminen on äärettömän kätevää, ja useimmiten nopeuttaa koiran oppimista huomattavasti. Sen pitäisi kuitenkin aina olla vain merkki, joka kertoo koiralle, että hyvin teit, palkka tulossa.

3. Koulutus on tiedon siirtämistä koiralle

Sitähän se tavallaan on. Koiralle siirretään uutta tietoa, joka muokkaa (toivottavasti) sen käytöstä.

4. Anna koiran miettiä!

"Jos tekee kaiken koiran puolesta, voi itse sitten ihan yhtä hyvin syödä ne makkarat", totesi eräs viisas kouluttaja leirillämme. Tämä on totta; koiralle on annettava mahdollisuus oivaltaa.

5. Koiraa ei tule ylikuumentaa

Kuitenkin vastapainona edelliseen haluan todeta, ettei koiran ylikuumentaminen ole fiksua. Jos koira ei lainkaan tajua mitä siltä haetaan, se turhautuu ja oppiminen ei ole mahdollista.

6. Koiran innostusta kannattaa opetella käyttämään

Jos ensin hetsaa (=innostaa) koiraa, sen reaktio (=innostuminen) on opeteltava kanavoimaan oikein, esimerkiksi innokkuuteen seuraamisessa. Jos koiralla on into tehdä, sitä intoa on vaalittava.

7. Yksi sana, yksi reaktio

Hyvä esimerkki aiheesta oli erään kouluttajan kysymä retorinen kysymys. Jos koiran luoksetulokäsky on "Kom!", ja joka kerta koiraa kutsuessaan omistaja huutaa: "Kom kom!", mikä onkaan silloin tuon koiran luoksetulokäsky? Jos koira ei noudata annettua ohjetta, todetaan ystävällisesti, että oho pieleen meni, ja yritetään uudestaan. Mahdollisesti koiraa on autettava käsiavulla tms.

8. Vahvistetiheys koiran osaamistason+häiriön mukaan

Tämä menee siihen klassiseen "Kyllä meidän Sesse kotona osaa"-kategoriaan. Vaikka Sesse kotona olohuoneessa seuraakin sivulla hienosti kuullessaan kerran viidessä minuutissa ystävällisen äännähdyksen ohjaajan suunnalta, tilanne ei (melkein) varmasti ole sama koulutuskentällä miljoonien mielenkiintoisten hajujen ja muiden koirien keskellä.

9. Jos koiraa/ohjaajaa ei kiinnosta, lopeta treeni

Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta tuo asia on hyvä muistaa. Koira on äärimmäisen herkkä ihmisen mielialoille. Jos on vähänkin vihainen (vaikka toivottavasti ei edes koiralle), hauva kyllä huomaa tämän ja pyrkii lepyttelemään laumanjohtajaa. Tämä taas voi näkyä esimerkiksi hitautena, mikä ei varmasti auta jo valmiiksi hermona olevaa ihmistä.

10. Muista tauottaa treeni, lopeta kun koira on vielä innoissaan

11. Pidä treenipäiväkirjaa

Sen ei tarvitse olla hieno, mutta se on oltava. Helposti muuten käy niin, että a) jokin liike jää tekemättä pidemmäksi aikaa ja unohtuu tai b) koirakko unohtuu höntsäilemään niiden juttujen pariin, jotka jo sujuvat.

12. Ensin palkkiomerkki (Jes!/*naks*), sitten vasta käsi taskuun/namipussiin

Koira oppii muuten helposti seuraamaan vain kättä ja sen liikkeitä esimerkiksi seuraamisessa.

13. Rauhoittuminen on ensiarvoisen tärkeä taito

Koira kuluttaa itsensä hyvin äkkiä loppuun, jos se ei osaa rauhoittua. Vuoroaan odottaessaan koko ajan sählännyt koira ei varmasti ole enää terävimmillään oman vuoron koittaessa, ei treeneissä eikä kotona.

14. Äänen korkeuserot käskysanoissa

Jos koiralle hihkaisee viidennestä oktaavista mielettömällä riemulla paikallaolokäskyn, se on hienoisessa ristiriidassa sen kanssa, että koiran pitäisi jäädä rauhassa makaamaan. Käskysana kannattaa sanoa samalla tavalla, miten toivoo koiran liikkeen suorittavan, esimerkiksi ruutuun lähetettäessä riemukas kiljahdus voi olla ihan hyvä veto.

15. Nosta kriteeriä vähitellen

Yhtenä tapana on pidetty sitä, että kahdeksan toiston onnistuessa kymmenestä, koira osaa kyseisen tempun ja vaikeustasoa voidaan nostaa. Tämä on tietysti koirakohtaista, ja jos joku temppu yhtäkkiä ei enää suju, kannattaa kriteeri laskea ihan nollaan, ja aloittaa ikään kuin alusta.

16. Treenaa myös seuraavien luokkien juttuja

Jos treenaa vain alokasluokan juttuja niin kauan, että pääsee seuraavaan luokkaan, ja jatkaa samaan malliin, niin johan siinä kyllästyy niin koira, kuin ohjaajakin. Kannattaa treenata myös vaikeampien luokkien juttuja, jotta koirakon into pysyy yllä.

17. Koiran valmistaminen tiettyyn liikkeeseen

Jos joka kerta ennen ohjattua noutoa hiplaa koiran vasenta korvalehteä, se oppii yhdistämään nämä kaksi asiaa. Tästä on tokokokeessa iloa, kun koiralle on mahdollista kertoa jo ennen käskysanan antamista, mikä liike on kyseessä. 

18. Palkan suunta ja palkkapiste 

Lähes aina, jos palkkaa vasemmalla puolella seuraamista oikealla kädellä, saa edistävän koiran. Toisaalta, jos koira on tahmea, kannattaa palkata oikealla kädellä. Palkan pitäisi seuraamisessa joka tapauksessa tulla katseen suunnasta, jotta koira oppii katsekontaktin olevan hyvä juttu. Se, mistä suunnasta palkka tulee, on oleellista koiran oppimisen kannalta.

19. Koira ei koskaan jätä asioita tekemättä ollakseen tahallaan tyhmä

Jos koira ei tee pyydettyä asiaa, se yrittää kertoa jotain. En ymmärrä mitä haluat, en osaa tehdä noin, en näe mitään syytä noudattaa tuota käskyä, minulla on jano, en jaksa enää treenata, tuolla viereisellä koirakolla on paremmat namit, tästä ON juossut rusakko joskus eli en voi keskittyä ja niin edelleen. Koskaan ei kuitenkaan ole kyse koiran ilkeilystä tai tahallisesta pahanteosta.

20. Muista pitää hauskaa koirasi kanssa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti